VOORWOORD
NEDERLAND VERDIENT BETER!
De ene crisis is nog nauwelijks geluwd of de volgende heeft zich alweer aangediend. Na de coronacrisis hebben we nu te maken met een inkomenscrisis die veel mensen, zeker met de winter voor de deur, in financiële onzekerheid stort.
In veel opzichten zijn de crises onvergelijkbaar, maar een overeenkomst is helaas dat de sector Media & Cultuur er onevenredig zwaar door wordt getroffen. Maandenlang waren culturele instellingen vanwege corona gesloten en teerden veel werkenden op hun spaargeld in, nu de cultuur eindelijk weer op volle toeren kan draaien stijgen de prijzen tot ongekende hoogtes waardoor veel mensen zich een avondje uit nog nauwelijks durven te permitteren.
En culturele instellingen zoals musea, concertzalen en theaters zijn ‘energievreters’, zoals bestuurder Martin Kothman verderop in dit nummer terecht opmerkt, waardoor als gevolg van de gigantische energieprijzen hun bestaanszekerheid alsnog gevaar loopt.

Nieuwe cao’s
Een belangrijk verschil tussen de coronacrisis en de inkomenscrisis is dat de FNV veel meer invloed kan uitoefenen op het bestrijden van de inkomenscrisis.
Daar zijn we dan ook volop mee bezig, waarbij we alle denkbare middelen inzetten. In dit nummer komen verschillende daarvan ter sprake. In de eerste plaats proberen we bij de onderhandelingen over de nieuwe cao’s de effecten van de inflatie zoveel mogelijk te compenseren. De stand van zaken bij de cao-onderhandelingen voor musea en bibliotheken komt verderop aan de orde. Dit nummer bevat ook een artikel over de werkzaamheden van het Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (PACCT) dat zich onder andere bezighoudt met het opstellen van richtlijnen over tarieven en andere voorwaarden voor zzp’ers. Fair pay – gebaseerd op de Fair Practice Code – is daarbij het uitgangspunt.
Daarnaast lobbyen we bij Tweede Kamerleden en bewindspersonen om in de begroting voor volgend jaar de werkenden in de culturele sector te geven waar ze recht op hebben. Staatssecretaris Uslu benadrukte onlangs nog in een interview met de Volkskrant hoe belangrijk cultuur is en dat "de culturele instellingen hun werknemers en zzp’ers beter moeten betalen". Dat mogen geen loze woorden zijn. Daar spreken we haar op aan en we roepen Kamerleden op om hetzelfde te doen.
Campagne
Maar als onderhandelingen en lobbyen onverhoopt niet tot het gewenste resultaat leiden, deinzen we er als grootste vakbond van Nederland natuurlijk niet voor terug om in actie te komen. Na een aantal succesvolle acties in specifieke sectoren zijn we nu de landelijke campagne ‘Nederland verdient beter!’ gestart. Op 26 november was daarvan de aftrap in Amsterdam. De komende weken gaan we volop door met die campagne, net zo lang tot we tevreden zijn met de toezeggingen van werkgevers en politici. Als het moet organiseren we een landelijke stakingsdag, stelt voorzitter Tuur Elzinga in het openingsartikel van dit nummer in het vooruitzicht. Als het zo ver komt zal ik jullie als werkenden in de sector Media & Cultuur oproepen om daaraan mee te doen. Houd dus je mailbox in de gaten.
Hettie Kijzers
Manager collectief FNV