VOORWOORD

FLEXIBEL EN CREATIEF

Traditiegetrouw staat het laatste nummer van het jaar vol met verhalen over het verloop van de cao-onderhandelingen. Dat is dit jaar niet anders: op 31 december lopen onder andere de cao’s voor de Grafimedia, het Uitgeverijbedrijf en het Omroeppersoneel ten einde. Hoe het onze bestuurders en kaderleden aan de onderhandelingstafel vergaat leest u in deze editie.

Resultaten zijn er op dit moment nog niet, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Daar waar vorig jaar uitkomsten neutraal of zelfs negatief werden voorgelegd, liggen nu betere akkoorden in het verschiet. De omstandigheden zijn er ook naar, want economisch staan we er nu wat beter voor. Dat komt onder andere tot uitdrukking in een ongekende krapte op de arbeidsmarkt. Die raakt ook onze sectoren, het is daarom te hopen dat de werkgevers inzien dat het afspreken van een goede cao de positie van de sector op de arbeidsmarkt versterkt.

Werken in onze sector is uitdagend en maatschappelijk relevant. Je zorgt ervoor dat dagelijks de krant in de bus valt, dat de publieke omroep educatieve programma’s kan maken of dat burgers met hun vragen bij de openbare bibliotheek adequaat worden geholpen. En met theatervoorstellingen of concerten voorziet onze sector in deze zware tijden voor de noodzakelijke ontspanning.

WELVERDIENDE RUSTPAUZE

Maar hoe interessant en bevredigend het werk in onze branches ook kan zijn, het laat onverlet dat de arbeidsvoorwaarden op orde moeten zijn. Anders kiezen starters toch voor een andere sector en blijkt goedkoop uiteindelijk duurkoop.

Op het moment dat deze nieuwe editie voor de sector Media & Cultuur bij jou in het digitale postvak belandt, zit de derde lockdown er bijna op. Hopelijk kunnen de theaters, de musea, de concertzalen en de bioscopen straks hun deuren als vanouds openen zonder angst voor een vierde of vijfde lockdown. Helaas kan niemand de ontwikkelingen rond corona voorspellen en zullen we de rampscenario’s toch achter de hand moeten blijven houden. De enige winst van de inktzwarte afgelopen periode is dat de sector zich flexibel en creatief heeft getoond en er niet is onder te krijgen. Voor de komende kerstperiode wens ik jullie een welverdiende rustpauze toe. En na twee moeilijke jaren hoop ik hartgrondig dat 2022 voor iedereen gezond en gelukkig zal uitpakken.

Hettie Kijzers Manager collectief FNV

Deel deze pagina