VOORWOORD

WE SLAAN ONS ER WEL DOORHEEN!

Iedereen heeft – zo goed en zo kwaad als dat kon - op de werkvloer of via thuiswerken de werkzaamheden proberen te doen, ondanks alle inperkingen die het coronabeleid met zich meebracht. Ook de actieve leden van de FNV hebben er alles aan gedaan om de FNV zichtbaar te houden op de werkvloer of via de sociale media.

Ondanks alle restricties, verboden en geboden hebben jullie er het beste van gemaakt, zijn jullie niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben er alles aan gedaan om uit deze lastige en vervelende situatie te halen wat er op dat moment in zat. Het is hartverwarmend om te ervaren hoe jullie je beste beentje voor hebben gezet én dat nog steeds doen. Want laten we wel wezen: het einde van corona mag dan - vaccintechnisch gezien - misschien wel in zicht zijn, voorlopig bevinden we ons nog steeds in een lockdown.

Het zijn voor velen van ons roerige maanden, met vaak onzekerheden in werksituaties en misschien ook wel privé thuis. Waarbij het niet makkelijk is om bijna van de één op de andere dag met eventuele kinderen, partners en huisgenoten langdurig en vaak veel intensiever dan we gewend zijn, binnen vier muren te leven.

Toch constateer ik dat we ons er doorheen slaan. Samen met de (kader)leden hebben we als FNV zeker ook successen geboekt in het afgelopen jaar. We blijven ons sterk maken voor het realiseren van cao’s met daarin goede afspraken voor werknemers. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van een minimumtarief voor zzp’ers die bij de omroepen werken.

Over die omroepen gesproken: in deze sector namen we onlangs afscheid van bestuurder Martin Kothman, die zich voortaan gaat focussen op de branches musea en bibliotheken. Dit naast de branche orkesten, die hij al in zijn pakket had. Meer daarover lees je in dit magazine. De dit jaar op de bestuurdersacademie van de FNV geslaagde Andrée Ruiters neemt Martins plaats in en staat te popelen om voor iedereen in en rond het mediapark in Hilversum aan de slag te gaan en netwerkbijeenkomsten te gaan organiseren. Ze vertelt erover in een uitgebreid interview.

Ook voor de collega’s in de grafische industrie zijn het spannende tijden. Zij onderhandelen nu over de nieuwe cao Grafimedia, waarvoor de onderhandelingen na de zomer zijn gestart. En niet te vergeten de gesprekken die gaande zijn voor uitgeverijen en Audax. We wensen al onze bestuurders samen met de kaderleden die in de onderhandelingsdelegaties zitten heel veel wijsheid en sterkte! De flexibiliseringsdrang van de werkgevers moet worden gestopt en werknemers met zware beroepen moeten in de gelegenheid worden gesteld eerder te stoppen met werken. Daarnaast moeten zeker alle verslechteringsvoorstellen van werkgevers worden tegengehouden!

Rest mij nu nog om je bijzonder fijne en gezellige feestdagen te wensen. Wellicht wat bescheidener dan je gewend bent en met minder mensen om je heen dan in voorgaande jaren... Ook minder uitbundig, zonder het nieuwe jaar met vuurwerk in te leiden. Ik hoop dat je samen met je directe naaste vrienden, familie en bekenden gezond de feestdagen kunt vieren.

Tot in 2021, waarin we hopelijk gezond en virusvrij het jaar zullen vervolgen en weer op normale wijze verder kunnen gaan zoals we half maart 2020 zijn gestopt.

Fijne feestdagen!

Ger Deleij Sectorhoofd FNV Media & Cultuur

Deel deze pagina