MONDIAAL FNV

KLEDINGARBEIDERS OP DE CATWALK

Fotoserie Made by Me

‘Ik wilde ze als trotse makers laten zien, niet als slachtoffers.’ Met deze ene zin vat fotograaf Chris de Bode samen hoe hij kledingwerkers in Myanmar wilde portretteren.

De kledingwerkers in Myanmar maken kleding voor grote merken, die wij allemaal kennen en kopen. Natuurlijk, ze maken lange dagen, werken onder barre omstandigheden, verdienen weinig en wonen vaak in krakkemikkige hostels. Maar ze zijn óók waardige en strijdbare werknemers met hun eigen dromen en idealen. Laat ze dus eens stralen op hun zelf gekozen catwalk, bedacht de Bode. Ze poseren in kleding die in Nederland gekocht is.

KHINE TAZZIN (22) ZORGT FINANCIEEL VOOR HAAR HELE FAMILIE

Khine’s (foto) functie in de kledingfabriek is het bijhouden van het aantal geproduceerde kledingstukken per uur. Dit houdt ook in dat wanneer het aantal stukken per uur niet wordt gehaald, zij de werknemers moet aansporen om harder te werken. Dit is een goede taak vergeleken met de andere taken in de fabriek. Het liefst maakt ze elke dag overuren want dan verdient ze meer. Ze geeft al haar inkomsten aan haar familie. Het allerliefste zou ze in de toekomst vanuit huis op freelancebasis kleding willen maken, zoals jurken voor beroemde filmsterren.

De fotoserie ‘Made by Me’ maakte Chris de Bode in opdracht van Mondiaal FNV en ASN Bank. Meer van deze fotoserie kun je zien op www.mondiaalfnv.nl.

FAIR FASHION CHALLENGE

Mondiaal FNV steunt vakbonden en kledingarbeiders in landen als Myanmar zodat ze hun arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren. Wij in Nederland kunnen ook iets doen. Zoals eerlijke kleding kopen, gemaakt met respect voor de kledingarbeiders. Kijk op www.hetzitmenietlekker.nl voor info en lees de tips van duurzame modeblogger Sara hoe je de FAIR fashion challenge kunt aangaan.

#fairfashionchallenge

image

Deel deze pagina