FAIR PRACTICE CODE

FNV BLIJ MET MINIMUMTARIEF VOOR ZZP'ERS BIJ DE OMROEP

FNV Media & Cultuur heeft begin november met de werkgevers bij de publieke omroepen een minimumtarief afgesproken voor zelfstandigen die bij de omroep werken. Zij krijgen voortaan 150 procent van het cao-loon.

Het minimumtarief is gebaseerd op de loonschalen uit de cao, houdt rekening met vakantiegeld en een decemberuitkering en maakt het mogelijk dat zzp’ers zich kunnen verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Andrée Ruiters, bestuurder FNV Media & Cultuur: ‘Iedereen vindt dat deze groep zzp’ers meer zekerheid verdient en daar gaat deze afspraak, vastgelegd in een Fair Practice Code, bij helpen.’

De Fair Practice Code is op 1 december ingegaan en is getekend door alle vakbonden. Bij de regionale omroepen werken veel ‘freelancers’ tegen een te laag tarief. Veelal geen zzp'ers, maar mensen die noodgedwongen in schijnconstructies zijn terecht gekomen, terwijl ze structureel voor de omroep werken. Zij werken bijvoorbeeld via een administratiekantoor voor de omroep.

De FNV hoopt met deze afspraak dat meer mediamakers in dienst komen bij de omroep en dat mensen die echt kiezen voor het ondernemerschap met de minimumtarieven een steun in de rug krijgen om met de omroep een fatsoenlijk tarief overeen te komen.

WEL MINIMUM, GEEN MAXIMUM

Het minimumtarief moet per ervaringsjaar tenminste met 2,5 procent worden verhoogd, is afgesproken. Opdrachtgevers bij de publieke omroepen zullen geen opdracht verstrekken met een tarief dat lager is dan het minimum. Maar de zzp’er kan vanzelfsprekend nog steeds onderhandelen over een hoger tarief. Andere kosten die de zzp’er maakt, zoals reiskosten, ICT, materiaal, een toeslag voor onregelmatigheid en bedrijfskosten zijn niet bij het minimumtarief inbegrepen. Een commissie van vakbonden en omroepwerkgevers zal toezien op de juiste uitvoering van de Fair Practice Code.

Het tarief vind je hier.

TIPS & TRUCS

Wil je meer lezen over onderhandelen of tips krijgen voor een hoger uurtarief? Download dan de uurtarieven-app van FNV Zelfstandigen of download de brochures van FNV Zelfstandigen.

Deel deze pagina