MONDIAAL FNV

VAKBONDSSCHOOL VENEZUELA IS LICHTPUNTJE VOOR WERKNEMERS

Stuur een mail aan mondiaal@fnv.nl

of kijk online: www.mondiaalfnv.nl

‘Elke dag vraagt hier om een creatieve aanpak om de eindjes aan elkaar te knopen en de dagelijkse zaken te kunnen regelen’, zegt Jan Hol. Deze Nederlandse sociaal werker is een van de oprichters van de EFO, een vakbondsschool voor werknemers in de Venezolaanse stad Maracay.

In het Zuid-Amerikaanse land heerst een guur anti-vakbondsklimaat waarin EFO een steun is voor arbeiders. Zij leren bij de vakbondsschool over vakbondswerk, arbo- en arbeidswetten en cao-onderhandelingen. Als vakbond kun je hier om advies vragen en zieke of arbeidsongeschikte werknemers krijgen hulp bij het aanvragen van uitkeringen. Ook kunnen kansarme werk nemers hier een vakopleiding volgens, zoals een bakkersopleiding.


Vrijwilligers geven cursussen

‘De vakbondsschool zou niet kunnen draaien zonder de hulp van vrijwilligers; advocaten, onderwijzers, artsen en vakbondsleden geven naast hun drukke baan bijvoorbeeld cursussen over democratische vakbonden en veiligheid en gezondheid op het werk’, vertelt Hol.


Vakbondsschool blijft overeind

Met minimale middelen, veel kunst-en-vliegwerk, en een enthousiaste & moedige groep vrijwilligers runt Jan Hol de vakbondsschool al meer dan 35 jaar. Ondanks de extreem slechte situatie in Venezuela in de afgelopen jaren is het hen gelukt om open te blijven.