REGIONALE OMROEPEN

FNV regelt nabetaling voor gedupeerde medewerkers

TENTOO OPNIEUW IN ONGELIJK GESTELD

Tekst Jan Bos Beeld Pexels

'LINKSOM OF RECHTSOM GAAN WE DE NABETALING REGELEN'

Al sinds 2017 voert de FNV strijd tegen de dubieuze praktijken van administratiekantoor Tentoo. Met succes, tientallen medewerkers hebben dankzij de inspanningen van de bond al een nabetaling ontvangen. Recent heeft ook de Arbeidsinspectie de werkwijze van Tentoo veroordeeld.

Tentoo heeft jarenlang medewerkers als freelancers bij een van de regionale omroepen tewerkgesteld, terwijl het feitelijk ging om een dienstverband. Er was dus sprake van schijnzelfstandigheid. Dat is de kern van het oordeel van de Arbeidsinspectie over de werkwijze van Tentoo. Uit dit oordeel volgt dat Tentoo ten onrechte de cao niet heeft toegepast en dat alle betrokken medewerkers dus recht hebben op een nabetaling.

Voor de FNV is de conclusie van de Arbeidsinspectie de zoveelste bevestiging dat de constructies die Tentoo hanteert niet in de haak zijn. De bond heeft het rapport van de inspectie dan ook niet afgewacht en wist al in oktober 2020 te bewerkstelligen dat tientallen gedupeerde medewerkers een nabetaling ontvingen en alsnog met terugwerkende kracht het cao-loon kregen waar ze recht op hadden. Vaak ging dat om duizenden euro’s. Door nieuwe schijnconstructies op te tuigen probeert Tentoo nieuwe nabetalingen te voorkomen, maar met het rapport van de Arbeidsinspectie in de hand denkt de FNV de genadeklap te kunnen uitdelen.

Broddelwerk

‘Tentoo noemt het rapport van de inspectie broddelwerk en ze willen zich er niet bij neerleggen’, vertelt Sharon Bandell van het Expertteam Naleving, verdienmodellen en flex van de FNV. ‘We gaan kijken of we op basis van het rapport tot een schikking kunnen komen, als dat niet lukt, gaan we opnieuw naar de rechter. Als er maar volledig wordt nabetaald. We staan heel sterk, dus linksom of rechtsom gaan we het regelen.’ Bandell hoopt dat de jarenlange strijd tegen de praktijken van Tentoo hiermee in de laatste fase is beland. ‘Het is een taai en juridisch vaak ingewikkeld gevecht, maar wat Tentoo doet is echt niet ok, ze zijn er alleen maar op uit om mensen zo goedkoop mogelijk te laten werken om er zelf maximaal aan te kunnen verdienen.’

Fair Practice Code

Vorig jaar hebben alle regionale omroepen onder druk van de FNV toegezegd om te stoppen met het inhuren van medewerkers via Tentoo. ‘De omroepen houden zich goed aan die afspraak’, constateert Bandell. ‘Medewerkers die voorheen via Tentoo werkten zijn nu in vaste dienst of hebben er bewust voor gekozen om echt als zzp’er aan de slag te gaan. Daar is niks mis mee, als ze maar tegen een goed tarief werken en worden betaald volgens de Fair Practice Code.’ De rol van Tentoo bij de regionale omroepen lijkt dus uitgespeeld, maar Bandell kan niet uitsluiten dat het administratiekantoor in andere sectoren nog ongestoord haar gang gaat. ‘Wij hebben ons in eerste instantie gericht op de regionale omroepen, maar ik weet dat Tentoo ook bemiddelt bij uitgeverijen en facilitaire bedrijven in de mediawereld. Mocht iemand twijfelen of de constructie waaronder hij of zij werkt wel deugt, trek dan gerust bij ons aan de bel.’

'WAT TENTOO DOET, IS ECHT NIET OK'

Deel deze pagina