KORT NIEUWS


PLANNEN VOOR NIEUW MUSEUM

Een gloednieuw ‘toonaangevend internationaal museum voor hedendaagse kunst’ op de Zuidas in Amsterdam. Dat is het plan van de Hartwig Art Foundation, zo blijkt uit documenten die half september worden beoordeeld door de gemeenteraad. Het museum, dat voorlopig Museum of Contemporary Art (MCA) heet, moet komen in het oude rechtbankgebouw aan de Parnassusweg.

Het plan dat binnenkort aan de raad wordt voorgelegd is dat de gemeente de oude rechtbank koopt en vervolgens verhuurt aan de stichting van zakenman en mecenas Rob Defares. Hij bestuurt deze stichting samen met Beatrix Ruf, die tussen 2014 en 2017 directeur was van het Stedelijk Museum Amsterdam.

De Amsterdamse Kunstraad heeft positief geadviseerd over de plannen. De Hartwig Art Foundation wil in het toekomstige museum exposities brengen van jonge, veelbelovende kunstenaars.


BOEKENSECTOR KAMPT MET PAPIERTEKORT

De boekensector in Nederland heeft last van een tekort aan papier, met als gevolg dat uitgeverijen worden gedwongen om de uitgave van nieuwe boeken en herdrukken uit te stellen. Door de pandemie is wereldwijd het online winkelen geëxplodeerd wat de vraag naar kartonnen dozen enorm heeft opgevoerd. Papierpulp, de grondstof voor papier en karton, wordt daarom steeds vaker gebruikt voor de productie van karton in plaats van papier. Sectoren die afhankelijk zijn van papier, zoals de boekensector, moeten achteraan aansluiten. Ook drijft de schaarste de prijzen van papier en karton op.


BIOSCOPEN BEZORGD OVER VERSOEPELING

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) uit in een open brief aan het demissionaire kabinet haar zorgen over de gevolgen van het werken met coronatoegangsbewijzen.

Demissionair premier Mark Rutte kondigde in een persconferentie aan dat vanaf 20 september alle coronamaatregelen, waaronder de 1,5 meter-bepaling, komen te vervallen mits het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dit toestaan. In plaats van de 1,5-meter bepaling zal (bioscoop)bezoekers alleen toegang verleend mogen worden als er minder dan 75 mensen in de zaal zitten of als er gewerkt wordt met coronatoegansbewijzen aan de deur. Het maximum van 75 bezoekers per locatie is voor de bioscopen een verslechtering ten opzichte van eerdere maatregelen.

Een coronatoegangsbewijs verhoogt volgens de NVBF de drempel om naar de bioscoop te gaan. Verder zal er meer personeel moeten worden ingezet om de controles uit te voeren en moeten medewerkers handhaven en daar zijn zij niet voor opgeleid. Bovendien zullen de kosten van een bioscoopbezoek flink omhooggaan. In plaats van een gemiddelde van 10 euro per bezoeker zal de prijs straks op 17,50 euro uitkomen.


GOUDEN KALVEREN GENDERNEUTRAAL

Het Nederlands Film Festival (NFF), dat de Gouden Kalveren uitreikt, heeft besloten dat er voortaan geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen bij de prijs van beste hoofdrol en beste bijrol. De prijzen van mannen en vrouwen worden nu samengevoegd tot één genderneutrale prijs per categorie.

Niet iedereen reageerde enthousiast op de beslissing om voortaan geen aparte Gouden Kalveren meer uit te reiken. Acteur Yorick van Wageningen besloot zelfs uit de Academy, die jaarlijks de verdeling van de Gouden Kalveren bepaalt, te stappen. 'Wie wordt hiermee geholpen?', vraagt ook actrice Katja Herbers zich hardop af op Twitter. ‘In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man) en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert’, schrijft Herbers.

Deel deze pagina