IN BEELD

Wijngaard Colonjes

‘IK BEN ALTIJD OP ZOEK NAAR INNOVATIE’

Tekst en Beeld Mike Raanhuis

In de glooiende zuidhellingen van het Gelderse Groesbeek zwaait wijnboer Adam Dijkstra de scepter over de Colonjes, met 13 hectare de grootste biologische wijngaard van Nederland. ‘Sinds kort zijn we in gesprek met onze drukkerij om te kijken of we etiketten kunnen gaan gebruiken die gemaakt zijn van gerecyclede druivenschillen.’

Wat in 2001 als hobby begon, is uitgegroeid tot een serieus bedrijf dat toonaangevende wijnen van biologische druiven maakt. Wijnen die regelmatig in de prijzen vallen bij verschillende internationale wijnkeuringen. De twintig jaar oude druivenstokken zijn aangeplant op een rijke en karakteristieke lössbodem (organisch rijk en daardoor uiterst vruchtbaar, red.) en dat proef je volgens de jonge wijnboer terug in de wijnen, die vol van smaak en zeer mineraalrijk zijn. Adam: ‘De mineraliteit geeft diepgang aan de wijn, je kunt het vergelijken met koken met zout. Ik wil niet zeggen dat zoutloos koken niet te eten is, maar met een snufje zout pik je net wat meer smaken op. Met wijn werkt dat precies zo.’

WAY OF LIFE

Adam Dijkstra is oenoloog/wijnbouwtechnisch ingenieur. En ondernemer. Maar algemeen directeur vind de nuchtere Gelderlander geen fijne term. ‘Houd het maar bij wijnboer. Wij zijn een type bedrijf waar natuurlijk leidinggegeven moet worden en waar structuur nodig is, maar uiteindelijk telt het beste idee. Weet je, ik ben een gevoelsmens. Ik ben van mening dat achter alles wat je doet een intrinsieke motivatie moet zitten. En laten we wel zijn, ik heb een prachtvak. Iedere dag mag ik namelijk in T-shirt en korte broek tussen de wijnstokken lopen’, merkt hij grappend op.

‘Achttien jaar geleden ben ik in de wijnbranche terechtgekomen en ruim tien jaar geleden ben ik bij dit wijnbedrijf betrokken geraakt. Kijk, iets in de wijnbouw beginnen is met afstand het slechtste idee dat je kunt hebben. Maar het is wel met afstand het léukste idee dat je kunt hebben. Wijnboer zijn betekent hard werken voor onzekere inkomsten, maar het is voor mij een manier van leven, een way of life. Hoe ik dat zie? Nou, ik werk zeven dagen per week, maar ik heb nog nooit een dag gewerkt.’

Zijn vak is naar eigen zeggen om talloze redenen mooi en bevredigend. Zo is de Colonjes een sociaal-maatschappelijke onderneming waar wordt gewerkt met mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is. ‘Wij bieden ze een veilige haven om in hun eigen tempo te komen werken’, aldus Adam.

WISSELVALLIG KLIMAAT

Op de vraag wat een Nederlandse wijnboer onderscheidt van bijvoorbeeld een Zuid-Europese, heeft Adam een stellig en weloverwogen antwoord: ‘Sowieso vereist op biologische wijze druiven verbouwen extra veel aandacht en deskundigheid. Wij gebruiken in de biologische wijnbouw dan ook geen systemische middelen. Dat betekent concreet: pesticiden, insecticiden en herbiciden komen er bij ons niet in. De gewasbescherming doen wij bijvoorbeeld met een bakpoeder en dat werkt uitstekend. Het wisselvallige klimaat is al net zo’n grote uitdaging. Nederland is natuurlijk geen groot wijn producerend land en ons wisselvallige klimaat is voor de wijnbouw best lastiger. Onlangs was het hier bijvoorbeeld 23 graden koeler dan exact een jaar geleden. Dat zie je dan ook in onze productierendementen, die zijn beduidend lager dan in het buitenland. Daarom is Nederlandse wijn geen wereldspeler. In Nederland is er momenteel tussen de 250 en 300 hectare aan wijnbouw.’

GERECYCLEDE DRUIVENSCHILLEN

De enthousiaste wijnboer vervolgt zijn betoog: ‘Alles staat bij ons in het teken van wijn: wijnbouw, wijnproductie, wijnbeleving, wijninnovatie en wijnkennis. Wat ik precies bedoel met wijninnovatie? Wij doen ons veldonderzoek middels een drone en we hebben een dranktechnisch laboratorium waar we smaakonderzoeken doen. Maar er is meer. Zo wordt het gewicht van de fles helaas maar al te vaak geassocieerd met de kwaliteit van de wijn. Dat is complete waanzin. Wij zeggen juist uit duurzaamheidsoogpunt: maak de fles zo licht mogelijk want glas is het meest vervuilende onderdeel in de sector. Daarom gaan wij over op 100% gerecyclede flessen. Daarnaast kijken we momenteel naar wijn in blikjes, we zitten in de testfase. Hoe gedraagt het product zich, werkt het, wil de consument het? Bovendien zijn we sinds kort in gesprek met onze drukkerij om te kijken of we etiketten kunnen gaan gebruiken die gemaakt zijn van gerecyclede druivenschillen. Het is de innovatie waar ik altijd naar op zoek ben.’

WIJNRASSEN VAN DE COLONJES

Wijnhoeve de Colonjes heeft op 13 hectare witte en blauwe druivenrassen aangeplant die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Op de wijngaarden zijn de volgende rassen te vinden: Regent, Pinotin, Cabernet Cortis, Cabernet Colonjes, Cabernet Blanc, Helios, Riesèl, Johanniter en Muscaris. Bijzonder detail is dat nergens ter wereld méér wijnstokken van het ras Cabernet Blanc groeien dan hier.

‘IK WERK ZEVEN DAGEN PER WEEK, MAAR IK HEB NOG NOOIT EEN DAG GEWERKT’