KORT NIEUWS

MEER GELD VOOR INFORMATIEPUNTEN DIGITALE OVERHEID

De Informatiepunten Digitale Overheid, die zijn ondergebracht bij de Openbare Bibliotheken, krijgen er structureel jaarlijks € 20,95 miljoen bij. De Informatiepunten zijn fysieke loketten waar mensen naar toe kunnen met hun vragen over bijvoorbeeld belastingaangifte, DigiD of het aanvragen van een uitkering. De Informatiepunten begeleiden mensen daarnaast naar cursussen in digitale vaardigheden.

In 2019 werden de eerste 15 digitale informatiepunten gestart. Nederland telt inmiddels 450 digitale Informatiepunten in bibliotheken. Inmiddels zijn er al meer dan 36.000 vragen in totaal gesteld aan de loketten. Het extra geld is nodig om de loketten langer te openen, medewerkers te blijven trainen en nieuwe overheidsdiensten aan te laten sluiten.

KWART MUSEA IN FINANCIËLE PROBLEMEN

Begin april vond na twee jaar afwezigheid weer de Nationale Museumweek plaats. Toch was er weinig reden voor blijdschap, want van de ruim 450 deelnemende musea verkeert een kwart in financiële problemen. Corona mag dan achter de rug zijn, de gang naar de musea zit er nog niet echt in. Zo ontvangt het Rijksmuseum bijvoorbeeld 60 procent minder bezoekers dan in een vergelijkbare periode voor corona. De Museumvereniging roept de overheid op om meer steun te bieden.

TECHNICI THEATER AMSTERDAM IN STAKING

Het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) heeft eind april de prestigieuze productie De Toverberg moeten annuleren als gevolg van een staking van theatertechnici. De staking volgde op de aanhoudend hoge werkdruk die tot uitval van twee collega’s leidde. De klachten betreffen vooral de werktijden. Diensten van dertien uur zijn normaal en sommige technici maken werkweken van zestig uur. In een brandbrief aan de directie klagen de technici bovendien over het gebrek aan heldere communicatie en zeggen zij zich ondergewaardeerd te voelen. In reactie heeft de directie beloofd serieus werk te maken van lastenverlichting, met name door extra mensen in te huren.

RAAD VOOR CULTUUR WIL MINDER OMROEPEN

Om het omroepbestel houdbaar en bestuurbaar te houden, moet er een maximum worden gesteld aan het aantal omroepen in Nederland. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een brief aan staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu.

Onder de huidige regels verdwijnen er nauwelijks omroepen, maar komen er wel omroepen bij, zegt de raad. Recent traden Ongehoord Nederland en Omroep Zwart toe tot het omroepbestel. Als er een maximum wordt gesteld aan het aantal omroepen, moet de NPO wel strenger toezien op de pluriformiteit van het aanbod, adviseert de raad. De NPO schaart zich achter het pleidooi van de Raad voor Cultuur.

Deel deze pagina