NIBUD

VAKANTIEGELD: UITGEVEN OF SPAREN?

Tekst Lindsay de Sain Vallen

Veel mensen krijgen deze periode hun vakantiegeld. Altijd fijn als dit bedrag weer op je rekening staat! Uit de jaarlijkse Vakantiegeldenquête van het Nibud blijkt dat vakantiegeld de afgelopen jaren meestal gebruikt wordt voor het betalen van de vakantie. Maar hoe besteed jij je vakantiegeld nu je niet weg kunt door de coronacrisis? Of zet je het geld juist opzij? Wij helpen je een beetje op weg.

BETALINGSACHTERSTAND OF SCHULDEN AFLOSSEN

Maar liefst 18 procent van de mensen lost met vakantiegeld schulden of betalingsachterstanden af, blijkt uit Nibud-onderzoek (2019). Je vakantiegeld is in dat geval een noodzakelijk extraatje om betalingen te voldoen of een achterstand weg te werken.

BOUW EEN BUFFER OP

Misschien is het voor jou in deze tijd verstandig om een spaarpotje op te bouwen. Je vakantiegeld kan in dat geval ook een mooie start of juist aanvulling zijn op een financiële buffer. Hiermee kun je onverwachte, grote uitgaven direct betalen. Een buffer achter de hand hebben is, zeker nu, een rustgevende gedachte. Zo zorg jij voor wat zekerheid in onzekere tijden.

‘Een buffer opbouwen blijkt in de praktijk voor veel mensen toch best lastig te zijn’, vertelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘Maar nu je het vakantiegeld niet kunt uitgeven op een terrasje, kun je best je vakantiegeld op je spaarrekening zetten.’

HAAL MEER UIT JE VAKANTIEGELD

Behoor je tot de grootste groep uit het Nibud-onderzoek, die het vakantiegeld dit jaar wél zou gebruiken om op vakantie te gaan, maar nog niets heeft geboekt? Je kunt je vakantiegeld in dat geval apart zetten voor later dit jaar. Wie weet kun je in de herfst- of kerstvakantie (weer) op pad. Of staat er een aankoop op je lijstje die je had uitgesteld? Misschien kun je je vakantiegeld daar nu voor gebruiken. Verwacht je binnenkort een grote uitgave, zoals onderhoud aan je woning, de grote beurt voor je auto of het vervangen van meubilair? Zet je vakantiegeld daar dan voor opzij. Heb je al een buffer en is je spaarrekening voldoende gevuld? Dan kun je nadenken over lange termijndoelen, zoals je huis verduurzamen door het te isoleren of zonnepanelen te plaatsen.

GRIP OP JE GELD, JUIST NU

Wat je ook doet met je vakantiegeld, het is goed om grip te (blijven) houden op je geld. Juist omdat door de coronacrisis nog veel onduidelijk is, zeker wat betreft je geldzaken. Is de betaling van je vakantiegeld uitgesteld of heb je voorlopig nog maar een deel gekregen, kijk dan goed of je uitkomt met je budget. Probeer overzicht te houden en trek op tijd aan de bel.

Op nibud.nl/corona vind je meer tips en hulpmiddelen in tijden van corona.

Deel deze pagina