MONDIAAL FNV

HUISHOUDELIJK WERKERS ZONDER VANGNET

Ze hebben niks meer te makken, de huishoudelijk werkers. Niet in Nederland en niet elders, nu ze in deze corona crisis niet welkom zijn. Geen werk, en dus geen inkomen. De FNV heeft het kabinet per brief opgeroepen snel een regeling voor hen te treffen. In Peru, India en Libanon staan partners van Mondiaal FNV deze ‘onzichtbare’ werkers bij.

Wat doe je in deze tijd, als je ongedocumenteerd in Nederland woont en werkt? Geen recht hebt op compensatie, geen uitkeringsinstantie die je bijstaat? De Filipijnse Bing uit Rotterdam is een gelukkige uitzondering op de regel. Zij krijgt (deels) van haar werkgevers doorbetaald. Maar zoveel mazzel heeft niet iedereen uit deze groep. “Ik hoor uit de andere grote steden dat huishoudelijk werkers veel werk hebben verloren zonder compensatie. Sommigen dreigen zelfs hun dak boven hun hoofd kwijt te raken.”

Voor de acute nood zijn de gemeenschappen en organisaties van deze ongedocumenteerden via GoFunMe een crowdfundingsactie gestart.

GROTE ZORGEN VOOR HUISHOUDELIJK WERKERS WERELDWIJD

In Peru, India en Libanon ligt het werk voor de huishoudelijk werkers ook stil. Geconfronteerd met de coronamaat regelen en de angst van werkgevers voor besmetting, zitten ze veelal zonder werk. En maken ze zich grote zorgen. Hoe krijg ik brood op de plank? Hoe voed ik mijn kinderen? Hoe blijf ik gezond? Marcolina uit Peru vindt afleiding door via de vakbond Sinttrahol noodfondsen te werven voor huishoudelijk werkers. “De regering doet niets, we krijgen geen uitkering of voedselpakketten. De huur kan ik nu niet betalen. Ik moet na de pandemie een goedkopere woning gaan zoeken. En ik maak me zorgen dat ik geen eten kan kopen voor mijn kind en dat hij gevaar loopt besmet te worden.” In India is de situatie al niet veel beter. “Via het publieke distributiesysteem krijgen we rijst”, vertelt Laxmi uit Bangalore, “en daar leven we al weken van. De prijzen van boodschappen zijn flink omhoog gegaan. Groentes zijn inmiddels onbetaalbaar. De regering draagt niets bij, via de vakbond krijgen we wel af en toe wat eten.” Ook in Libanon is alles nu anders. “Er heerst economische crisis, mensen zijn aan het bezuinigen en ze zijn bang dat wij het coronavirus hun huis binnen brengen”, zegt Viany, een migrantwerkster uit Kameroen. “Sinds 1 mei mogen we weer werken, maar het bureau dat voor ons werk regelt, belt ons niet. Het betaalt ons ook niet door. We weten niet waarom, het is heel frustrerend. Gelukkig krijgen we nog via een vakbondsorganisatie rijst en noedels.”

LEES OVER WAT WIJ DOEN

Mondiaal FNV is dichtbij, juist nu afstand nodig is. Voor meer info over wat Mondiaal FNV en partners wereldwijd kunnen doen voor werkenden kijk op www.mondiaalfnv.nl