KORT NIEUWS
GEEN FUSIE TALPA EN RTL
De fusie van de Nederlandse tak van RTL en Talpa van John de Mol gaat niet meer door. De samenvoeging van de twee bedrijven krijgt geen goedkeuring van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Met de fusie zouden zoveel commerciële mediabedrijven in één hand komen dat ze op de advertentiemarkt te veel macht zou krijgen. Dat zou voor adverteerders tot hogere prijzen leiden, die uiteindelijk weer door de consument moeten worden betaald, aldus de waakhond.
Om de ACM tegemoet te komen zijn tijdens het fusieproces wel wat concessies gedaan, maar die waren onvoldoende. De mediabedrijven zeiden een vuist te willen maken op de advertentiemarkt tegen grote techbedrijven als Google en Facebook. Volgens Talpa en RTL houdt de ACM onvoldoende rekening met hoe snel en ingrijpend het Nederlandse medialandschap is veranderd.
EXTRA GELD VOOR PUBLIEKE OMROEP
Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een extra budget van 5 miljoen euro gegeven om meer cultuurprogramma's te maken. Het belangrijkste doel van de nieuwe programma's is om mensen na de coronajaren weer terug te laten keren naar theaters, musea, bioscopen en andere culturele instellingen.
De NPO roept voor de besteding van het geld omroepen en producenten op met voorstellen te komen voor programma's over cultuur die een breed publiek kunnen bereiken. De eerste programma's die met dit nieuwe potje worden gefinancierd, moeten in de loop van 2023 te zien zijn.
WEER MEER BOEKEN VERKOCHT
In 2022 zijn er in Nederland 43,2 miljoen boeken verkocht, dat is net iets meer (0,4 procent) dan een jaar eerder. Hiermee groeit de boekenverkoop voor het derde jaar op rij, zij het steeds iets minder sterk.
De stijging is vooral toe te schrijven aan de toename in de verkoop van Engelstalige boeken. Fictie wordt nog steeds het meest verkocht, maar het aandeel slinkt ten gunste van non-fictie.
Er werden in Nederland vorig jaar 142.000 verschillende titels uitgegeven. Het historische piekjaar voor het boekenvak lag in 2008, toen er ruim 50 miljoen boeken werden verkocht.

POPMUZIEK IS GEEN VETPOT
Honderd euro gemiddeld, veel meer houdt een popmuzikant niet over aan een concert. Dat blijkt uit een inventarisatie die Berenschot in opdracht van de popsector heeft gedaan.
De gages voor popconcerten zouden minimaal verviervoudigd moeten worden, willen de muzikanten en er een redelijk bestaan aan kunnen overhouden. De poppodia hebben daar het geld niet voor, dus is staatssecretaris Uslu gevraagd extra middelen ter beschikking te stellen. Daar is minstens structureel acht miljoen euro voor nodig. De Vereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) heeft voorgesteld dat in een speciaal fonds te storten. Door de slechte honorering haken veel popmuzikanten al op jonge leeftijd af, waardoor talent verloren gaat, waarschuwt de VNPF.
