KORT NIEUWS


DRAMATISCHE BEZOEKCIJFERS MUSEA

Net als 2020 was 2021 een rampzalig jaar voor de musea. Alle musea waren 24 weken gesloten, vijf weken meer dan in 2020. Bezochten in 2020 nog 13,2 miljoen mensen een museum, vergeleken met 2019 een daling van 60 procent, vorig jaar waren het naar schatting niet meer dan 9 miljoen. De grootste verliezers zijn de musea die het moeten hebben van toeristen, zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. In december is de musea een steun toegezegd van 5,6 miljoen euro.


VLAANDEREN KOOPT KUNST ALS STEUN

De Vlaamse overheid heeft vorig jaar voor 4 miljoen euro aan nieuwe kunstwerken gekocht. De aankopen zijn bedoeld om kunstenaars tijdens de coronacrisis financieel te steunen. Het gaat om in totaal 281 kunstwerken van 180 kunstenaars.

Behalve de kunstenaars hebben ook kunstgaleries veel baat bij deze steun. Veel zelfstandige kunstenaars kwamen niet rechtstreeks in aanmerking voor steunmaatregelen. Op deze manier komt de overheid hen toch tegemoet. Aangekocht zijn foto’s, installaties, schilderwerken, sculpturen en videokunst.


NEDERLAND KRIJGT SLAVERNIJMUSEUM

Er moet zo snel mogelijk een Nationaal Slavernijmuseum komen. Dat adviseren de Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad. Het nieuwe museum moet Nederlanders in aanraking brengen met het onderbelichte deel van de Vaderlandse geschiedenis met betrekking tot slavernij. Centraal staan ‘diegenen die onder Nederlands koloniaal bewind tot eigendom werden gemaakt.’ Het Slavernijmuseum komt in Amsterdam. Voor het nieuwe gebouw zijn negen locaties in beeld. Na een uitgebreid participatietraject wordt een keuze gemaakt.


VROUWEN ONDERVERTEGENWOORDIGD

Er werken veel minder vrouwen dan mannen in de Nederlandse film- en televisie-industrie, zowel voor als achter de schermen.

Om hier verandering in te brengen richtte een groep vrouwen anderhalf jaar geleden de organisatie ‘Vrouwen in Beeld’ op. Samen met de Universiteit Utrecht hebben zij de precieze cijfers in beeld gebracht. Daarbij zijn over de afgelopen tien jaar bijna 2500 producties onder de loep genomen. In totaal was van alle medewerkers slechts 30,4 procent vrouw tegen 69,6 procent man.

Deel deze pagina