VERKIEZINGSSPECIAL

KIEZEN VOOR EEN SOCIALER NEDERLAND

Op 17 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Dat biedt kansen. Er is in Nederland veel achterstallig onderhoud ontstaan. Er moet veel gebeuren om de samenleving socialer te maken. De FNV heeft daar plannen voor. In deze ‘verkiezingsspecial’ lees je daar alles over.

De afgelopen jaren vonden de onderwerpen die we als vakbond aankaartten steeds meer gehoor. We maken ons al jaren druk om de doorgeslagen flexibilisering, het lage minimumloon en de publieke sector die gebukt gaat onder werkdruk en personeelstekort. We zagen de problemen die dit dagelijks voor miljoenen Nederlanders veroorzaakt.

Politici, media en mensen op straat en op de werkvloer zien het gelukkig ook steeds meer. De coronacrisis toont ons dat er een heel wankel systeem is opgetuigd. Er zijn te weinig mensen in de zorg. Verzekeraars maken daar de dienst uit en bepalen welke zorg geleverd kan worden (en welke niet).

De lonen van werkend Nederland blijven achter bij de enorme winsten die in de top gemaakt worden. Grote werkgevers kiezen het liefst voor meer flexibel werk en we weten allemaal: dat is een verdienmodel voor bedrijven en hun aandeelhouders. Heel veel werknemers in horeca, handel en andere zwaar getroffen sectoren merken hoe kwetsbaar ze zijn.

Het goede nieuws is dat we nu in de gelegenheid zijn dit te veranderen. En snel ook: op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen en hebben we de kans om socialere keuzes te maken. Voor zekerheid. Voor een goed inkomen. En voor de waardering die iedereen in vitale beroepen verdient, maar niet heeft gekregen.

De FNV geeft je geen stemadvies. Maar ik hoop dat we het eens zijn over welke kant het op moet: een socialer Nederland. We hebben op een rij gezet hoe dat er uit ziet. Dat lees je verderop in ons 11-puntenplan. Hopelijk helpt het je om in het stemhokje een sociale keuze te maken. Daar wordt iedereen beter van, werkers en niet-werkers, zorgverleners en patiënten, cruciale beroepen en thuiswerkers, jong en oud.

Ik doe een beroep op je: blijf niet thuis op 17 maart. Gebruik de mogelijkheden die er zijn om te gaan stemmen en als dat niet lukt, machtig iemand om voor jou te stemmen. Ouderen en mensen uit risicogroepen kunnen zelfs al twee dagen eerder stemmen. Maak gebruik van je stemrecht, want elke stem voor een socialer Nederland telt. Die zou weleens het verschil kunnen maken.

Han Busker Oud-voorzitter FNV

Deel deze pagina